Jyri Tynkkynen

Persujen piilo-opetukset

Perussuomalaisten poliitikkojen viimeaikaisia tempauksia seuratessa mieleeni palautui termi ”piilo-opetussuunnitelma”. Se viittaa kaikkeen siihen, mitä koulussa opitaan varsinaiseen opetussuunnitelmaan sisältyvien asioiden lisäksi.

Usein piilo-opetuksen sisältö tulee opettajien oman esimerkin kautta, ja se sisältää elementtejä niin tietoisesta kuin tiedostamattomastakin käytöksestä.

Piilo-opetussuunnitelman aineita ovat esimerkiksi se, millaista käytöstä pojille/tytöille sallitaan ja millaista ei. Tai millaisia ennakkoluuloja erilaisiin ryhmiin liittyy.

Perussuomalaisiin termi liittyy siten, että monet puolueen edustajat toimivat kuin huono opettaja: sanotaan yhtä, mutta käytännössä tehdään jotain muuta. Ja jos siitä jää kiinni, se kuitataan huumorina, ”jonka ymmärtää jokainen tietyllä älykkyydellä varustettu ihminen”.

Vaikka asioita laitetaan huumorin piikkiin, on siinäkin joku roti oltava. Kun toistetaan kerta toisensa jälkeen, että kaikki ulkomaalaiset ovat elintasopakolaisia ja (potentiaalisia) rikollisia, on ihan sama, kertooko asian vitsinä vai ei. Kyllä se viesti menee perille.

 

Bring me the head of X

Toinen perussuomalaisiin liittyvä närästyksenaihe minulle on se, miten osa heistä sekoittaa iloisesti mielipiteenvapauden ja ilmaisunvapauden. Puolueen puheenjohtaja Timo Soini usein sanoo, että ”ei ole olemassa vääriä mielipiteitä”.

Olen siinä samaa mieltä herra Soinin - ja monien psykiatrien - kanssa. Ihmisten ei pidä sensuroida tunteitaan eikä niistä kumpuavia mielipiteitäänkään. Mutta se ei tarkoita, että mitä tahansa saa päästää suustaan.

Otetaanpa tarkoituksellisen kärjistetty esimerkki:

Jos jotakuta rupeaa korpeamaan jonkin perussuomalaisen kansanedustajan jatkuvat rasistiset kommentit, hän saattaa tuntea ja ajatella: ”Maksaisin mieluusti miljoona euroa sille, joka ampuu hänet”.

Kuten herra Soini sanoo, se on mielipide eikä ole olemassa vääriä mielipiteitä.

Mutta tilanne muuttuu radikaalisti, jos esimerkkihenkilö menee sanomaan julkisesti saman asian. Silloin kyse ei ole enää vain mielipiteestä, vaan uhkauksesta. Ja vaikka esimerkkihenkilöllä ei olisi mitään tarkoitusta toteuttaa tällaista uhkausta – vaan kuittaa sen aina 'vitsinä' - sen vaikutus kasvaa sitä enemmän, mitä useammin se toistetaan.

Tällaista ei luonnollisesti pidä suvaita, niin kuin ei saa suvaita mitään muutakaan väkivallan muotoa.

 

Ihmisvihaaja-rasisti

Filosofian maisteri Timo Soini on usein toistanut samaa mantraa, kun häneltä on kysytty kommenttia perussuomalaisten mahdollisesta rasismista: ”Emme ole ihmisvihaajia”.

Haloo! Kyllä maisterismiehen pitäisi tietää, että rasismi ei tarkoita ihmisvihaa. Sille on ihan oma terminsä: misantropia.

Herra Soinin toistuva haluttomuus tuomita puolueensa sisällä esiintyvää rasismia viekin meidät taas takaisin alussa mainittuun piilo-opetussuunnitelmaan: jos ilmiselviinkään tapauksiin ei puututa ilman voimakasta ulkoista painostusta, käytännössä rasismi hyväksytään.

Jos esimerkiksi Oulun pizzeria-ampujaa ylistäneen jäsenen erottamista pitää edes harkita – saati sitten harkita pitkään - viesti on selvä.

 

Persun takapuoli

Pitää kuitenkin muistaa asian toinen puoli: kaikki perussuomalaiset eivät ole raivopäisiä rasisteja. Puolueessa on paljon ihan asiallista porukkaa, eikä puheenjohtaja Soinikaan missään nimessä mikään tyhmä mies ole.

Siksi onkin syytä kysyä, miksi herra Soini 'suvaitsee' puolueen sikaosastoa. Onko taustalla vain kylmiä valtapoliittisia syitä?

Nimittäin, jos puheenjohtaja alkaisi pyykätä puolueestaan hovikelpoista, saattaisi iso osa kannattajakuntaa lorista pesuveden mukana pois. Ja sitä riskiä herra Soini ei halua ottaa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Matti Jalagin

Olisiko äänestävän kansanosan kannalta kohtuullista nimetä se rasistinen persujen sikaosasto, etteivät sitten kynä kädessä äänestä väärin taas?

Jyri Tynkkynen

Kyllä kansa vastaa ihan itse omasta äänestämisestään.

Ja löytyy niitä rasisteja kaikista muistakin poliittisista ryhmistä. Itse asiassa rasistiseen ajatteluun on helppo erehtyä kenen tahansa - ainakin sen lievimmissä muodoissa.

Toimituksen poiminnat