Jyri Tynkkynen

Günter Grass ja moraalinen harha

Saksalainen kirjailija Günter Grass onnistui todistamaan, että kirjoitetulla tekstillä on edelleen merkitystä. Hän nimittäin sai itselleen maahantulokiellon valtioon runolla, jossa esitetään yksi aivan relevantti kysymys: miksi Israelille sallitaan ydinase kun Iranille ei.

Älkää ymmärtäkö minua väärin – minä en halua, että Iranin kaltainen totalitaristinen valtio saisi ydinpommeja, vaan kysymys on enemmän siitä, miksi Israelin annettiin hankkia sellaisia.

Ehkä asiaa kannattaa lähestyä vähän laajemmasta näkökulmasta ja kysyä, miksi me kuvittelemme aina olevamme muita moraalisempia.

 

Hyvä me – paha muut

Kaikkihan tietävät sen litanian, jossa toistetaan, että hyvät liittoutuneet voittivat pahat akselivallat toisessa maailmansodassa. Ainoan poikkeuksen tekee Neuvostoliitto, jota kaikki eivät laske ’hyvien’ puolelle. Tapattihan Stalin eri arvioiden mukaan 15-30 miljoonaa ihmistä.

Mutta miksi muita liittoutuneita pidetään ’hyvän’ ja ’vapauden’ edustajina?

Yhdysvaltojen etelävaltioissahan oli käytössä apartheid-järjestelmä vielä 1970-luvun vaihteeseen asti. Sodan aikanakin lynkattiin alempiarvoisina pidettyjä ”neekereitä” ilman mitään kummempaa syytä – varsinkin silloin, jos he uskalsivat mennä ”valkoisten töihin” tehtaisiin. Aasialaisilla ei ollut mahdollisuutta saada kansalaisuutta tai omistaa kiinteistöjä ennen vuotta 1952. Ja Yhdysvallat rahoitti terrorismia ainakin vielä 1980-luvulla Keski-Amerikan likaisissa sodissa.

”Vapaan Ranskan” joukot puolestaan riensivät lähes ensitöikseen Indokiinaan tappamaan vietnamilaisia, jotka yrittivät vapauttaa itsensä Ranskan kolonialistisesta ikeestä. Algerian sodan aikana taas Ranskan joukot kiduttivat ja/tai tappoivat satoja tuhansia ihmisiä.

Iso-Britanniakin yritti pitää yllä siirtomaavaltaansa väkivalloin sodan jälkeen.

 

Näkökulmaharha

Tämä kaikki vuodatus on tarpeen vain siksi, että voisin perustella väitteeni: ”ihmiset kokevat itsensä ja oman ryhmänsä aina moraalisemmaksi kuin muut”.

’Me’ olemme hyviä ja moraalisia, ja jos joudumme tekemään jotain pahaa, se on moraalisesti perusteltua - jopa hyveellistä.

’Muut’ taas ovat lähtökohdiltaan huonoja ja moraalittomia tai ainakin arveluttavia.

Ainakin näin toimittajana tämä harha pitää tiedostaa, jotta pystyy pitämään päänsä kylmänä myös tunteita ravistavissa asioissa eikä mene mukaan mihinkään joukkohysteriaan.

Eli Israelin ydinpommit tulee kyseenalaistaa ihan samalla tavalla kuin minkä muunkin vanhan tai uuden mahdollisen ydinasevaltion pommit. Ihan vain sen takia, että jokainen pommi lisää todennäköisyyttä, että niitä joskus myös käytetään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Heikki Ojala

israelilaiset haluaa elää ja lastenlastensakin elävän. Iranilaisista en olisi niin varma, maa joka esim. lähettää lapsiaan miinakentille paratiisin avain kaulassa, ei ole oikein sovelias omistamaan ydinaseita. Vielä kun tietää mikä hinku niillä ahmedahneilla on hyökätä Jerusalemiin ja maailmanloppuun.

Jyri Tynkkynen

Tässä kirjoituksessa ei ollut pointtina se, että Israelilla ei saa olla ydinaseita, vaan se, että asiaan pitää suhtautua kriittisesti siitä huolimatta, että kysymyksessä on Israel.

Heikki Ojala

tämä keskustelu on käyty tuhansia kertoja. En pelkää nykyisiä ydinasevaltioita (ellei sitten Pakistanissa käy köpelösti). Niillä ydinaseen käyttöönottokynnys on "kuolleen miehen kahva"-tyyppinen. Toivottavasti valta niissä pysyy edelleen oikein rahanahneilla nepotisteilla joiden paratiisi on vankasti tässä maailmassa.

Aki Mönkkönen

Jos et ole sattunut huomaamaan, Israel on pieni maapläntti suurten ja vihamielisten valtioiden puristuksessa. Ydinase (oletettu) on Israelille tärkeä pelote näitä naapureita kohtaan. Niin arabit kuin arjalaisetkin pelkäävät todellista tuhovoimaa, eivät kuvitteellista, kuten Suomen sotilaallista uskottavuutta.

Jos Israelilla olisi samanlaisia harhakuvitelmia, kuin Ahmadinejadilla on, se olisi jo käyttänyt ydinasettaan, mutta jokainen ymmärtää, että siitä tulisi Israelin tuho, koston kierteen kohdistuessa siihen,joka suunnasta.

Jyri Tynkkynen

Olisin hyvin varovainen sanan "arjalainen" käytössä tässä yhteydessä, vaikka viittaisitkin sillä iranilaisiin kansoihin. Sillä kun on hyvin arvolatautuneita merkityksiä - erityisesti juutalaisten ollessa kyseessä.

Harri Räsänen

Gunter Grass on aiemmin saanut porttikiellon Itä-Saksaan ja Myanmariin.
Nyt tuli porttikielto Israeliin.
Israel näyttäytyy oudossa seurassa.

Toimituksen poiminnat