Jyri Tynkkynen

Naiset pitävät homogeenisistä miehistä

Homofobia on yleisintä niillä ihmisillä, joilla on itsellään homoseksuaalisia taipumuksia, kertoo tuore tutkimus. Eli monet latentit homoseksuaalit pitävät homoja ja lesboja uhkaavina, koska nämä muistuttavat heitä heidän omista taipumuksistaan.

Nollatutkimus, sanon minä. Tuohan on aivan itsestään selvää, kuten – James Hirvisaarta siteeratakseni - jokainen normaaliälyllä varustettu ihmisyksilö ymmärtää.

Mutta se antoi minulle kimmokkeen kirjoittaa Simon LeVayn viime vuonna julkaistusta mainiosta kirjasta ”Gay, Straight, and the Reason Why”.

 

Homogeeniset

LeVayn kirja kokoaa yhteen psykologian alan viimeisiä tutkimuksia, joilla pyritään ymmärtämään ihmisen seksuaalisen suuntautumisen syntyä ja homoseksuaalisuuden perustaa. Asiasta on väännetty kättä jo ylifreudilaisista ajoista: onko homoseksuaalisuuden taustalla kylmä isäsuhde vai ylisuojeleva äiti?

LeVay päätyy kirjassaan, että todennäköisesti kummallakaan edellä mainitulla tekijällä ei ole käytännössä mitään merkitystä, vaan seksuaalinen suuntautuminen kehittyy noin 50-50-painoarvolla geenien ja sikiönaikaisten hormonipitoisuuksien mukaan.

LeVayn esittelemän matemaattisen mallin mukaan miesten seksuaalisuutta ohjaa (ainakin) kaksi geeniä, joista ainakin yksi on (miehille vain äidiltä periytyvässä) X-kromosomissa.

 

Naisten osalta tilanne on moniselitteisempi, mutta LeVayn mukaan geenit ja hormonit määräävät myös naisten seksuaalisen suuntautumisen. Kirjoitukseni kertoo lähinnä homomiesten seksuaalisen suuntautumisen kehityksestä, koska se on yksinkertaisempi – niin kuin naisten mielestä miehet ovat muutenkin. LeVayn kirjan teksti koskee kuitenkin sekä miehiä että naisia.

 

Hormonit hyrräävät

LeVayn mukaan geenit ja hormonit ohjaavat seksuaalisen suuntautumisen kehitystä samalla, kun ne ohjaavat aivojen sukupuolistumista. Geenit synnyttävät alttiuden kehittyä homoseksuaaliksi ja hormonit tekevät hommassa 'likaisen työn'.

Sopivan korkea testosteronitaso sikiön kehityksen ensimmäisen kolmanneksen lopun tienoilla – yhdistettynä sopiviin geeneihin – muokkaa tyttösikiön aivoja hieman miehiseen suuntaan.

Vastaavasti sopivan matala testosteronitaso muokkaa poikasikiön aivoja hieman naiselliseen suuntaan.

Et voilá! Siten syntyy bi- tai homoseksuaaliksi kasvava vauva. LeVayn mukaan syntymän jälkeen aivot kehittyvät edelleen, mutta hormonitasojen vaihtelu ei enää vaikuta siihen, mihin suuntaan.

Huomattavaa on se, että (sopivien geenien lisäksi myös) hormonien määrä pitää olla sopiva juuri oikeaan aikaan, jotta seksuaalinen kiinnostus kohdistuu samaan sukupuoleen. Kriittinen aika sukupuolen kehittymiselle on sikiökehityksen ensimmäisen kolmanneksen aikana; seksuaaliselle suuntautuneisuudelle se on ensimmäisen ja toisen kolmanneksen vaihteen tienoilla.

Esimerkiksi, jos hormonit ovat korkealla/matalalla 'liian myöhään', syntyy maskuliininen heteronainen tai feminiininen heteromies.

 

Homoseksuaalisuuden evoluutio

Monesti ajatus homoseksuaalisuuden periytymisestä tai myötäsyntyisyydestä herättää vastustusta sen perusteella, että mahdolliset 'homogeenit' karsiutuisivat pois, kun homot eivät saa (ainakaan paljoa) lapsia.

LeVay kertoo kirjassaan uusista tutkimuksista, joissa selvitettiin homoseksuaalisuuden vaikutusta biologiseen lisääntymistehokkuuteen. Lopputulos oli yllättävä: niissä suvuissa, joissa oli keskimääräistä enemmän homomiehiä, syntyi myös keskimääräistä enemmän jälkeläisiä.

Miesten 'homogeenit' siis lisäsivät jälkeläisten määrää suvuissa! Eli siten tällaisista geeneistä ei olekaan haittaa evoluutiossa - vaan päinvastoin.

LeVayn mukaan ei ole vielä selvää, miksi miesten 'homogeenit' vaikuttavat tällä tavalla. Mahdollisia selitysmalleja on useita, ja tutkimus on puutteellista siltä osin.

Mutta yksi mahdollinen selitys on se, että feminiiniset piirteet miehissä viehättävät ainakin joitakin naisia niin paljon, että tällaiset miehet saavat suhteellisen paljon jälkeläisiä. Tällaisilla miehillä olisi osa 'homogeeneistä' mutta ei kaikkia.

Noin puolet niistä miehistä, joilla on kaikki 'homogeenit', kehittyy homoseksuaaleiksi (joille syntyy suhteellisen vähän jälkeläisiä), mutta 'homogeenisten' heteromiehien saamien lasten suuri määrä riittää kääntämään kokonaissaldon positiiviseksi.

 

Suomeksi sanottuna: 'homogeeniset' heteromiehet ovat naisten suosiossa, ja siksi meillä on keskuudessamme aina myös homomiehiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Jyri Tynkkynen

Tämä kirjoitus ei käsittele uskontoa.

j.olavi heikkinen

itse asiassa tutkimusten mukaan homomiehet ovat usein varsin maskuliinisia, mikä myös viehättää naisia :

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10410197

"On all five measures, homosexual men reported larger penises than did heterosexual men. Explanations for these differences are discussed, including the possibility that these findings provide additional evidence that variations in prenatal hormonal levels (or other biological mechanisms affecting reproductive structures) affect sexual orientation development.""

Jyri Tynkkynen

Eiväthän nämä sulje toisiaan pois. Maskuliinisuus kehittyy LeVayn mukaan sikiössä eri aikaan kuin seksuaalinen suuntautuminen, joten hormonipitoisuuksien vaihtelut eri kehityksen vaiheissa voivat tuottaa ihan miten feminiinisen tai maskuliinisen homomiehen tahansa. Itse asiassa yksi LeVayn kirjan keskeinen huomio oli juuri se, että homomiesten maskuliinisuus vaihtelee hyvin paljon aivan laidasta laitaan.

Anis Harran

Tynkkynen: "Lopputulos oli yllättävä: niissä suvuissa, joissa oli keskimääräistä enemmän homomiehiä, syntyi myös keskimääräistä enemmän jälkeläisiä."

Eikö todennäköisempää ole päinvastainen kausaalisuhde? Eli että suvuissa joissa on enemmän jälkeläisiä, syntyy keskimääräistä enemmän homomiehiä. Ainakin joidenkin tutkimusten mukaan veljeskilpailun lisääntyminen ympäristössä saa äidin erittämään hormoneja jotka femininisoivat seuraavia jälkeläisiä yhteisön sopusoinnun edistämiseksi.

Tynkkynen: "Suomeksi sanottuna: 'homogeeniset' heteromiehet ovat naisten suosiossa"

Naiset (ja miehetkin) tuntuvat vaistomaisesti tuntevan vetoa niitä kohtaan joita eivät voi saada. Homomiehet ovat naisille sellaisia vastustamattomia haasteita (tietysti edellytyksellä että ovat muilta ominaisuuksiltaan naisen mielestä miellyttäviä).

Mitä tulee naisten kykyyn valita parhaat geenit lastensa potentiaalisille isille niin uskon täysillä naisen sumeaan logiikkaan, jolla on aukottomat biologiset lähtökohdat vaikkei sitä yleensä suoraan myönnetä. Nainen ja mieskin näkevät parhaat geenit suoraan kasvojen symmetriasta ja vartalon optimaalisista esteettisistä suhteista. "Good jeans is good genes."

Jyri Tynkkynen

Kausaalisuhde voi olla toisinkin päin, mutta LeVay selitti sen siten (en nyt ulkoa muista, miten), että muut tutkimustulokset eivät tue tällaista tulkintaa.

LeVayn mukaan naiset suosivat ei-aivan-homoseksuaalisia-heteromiehiä - siis heteroita, joten tuo jälkimmäinen kommentti menee ohi aiheen.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Yleensä "menevät naiset" haluavat feminiinisiä hoiva-isiä lapsilleen kun taas "koti-äidit" haluavat supermaskuliinisen perheenturvan.

Siitä sanonta vastakohdat täydentävät toisiaan.

Aki Mönkkönen

Nytkö sitten yritetään selittää homous geeneillä? Vaikka heillä ei ole mitään poikkeavaa genomissa? Muihin miehiin verrattuna. Uskomushoitoa homoille on tämä agitaatio.

Miksi muuten "homogeeninen" on koko ajan lainausmerkeissä? Siksi,ettei todella ole olemassa mitään homo geeniä. Homogeenisuus sinällään ja aivan oikein kuvaa samanlaisten partikkelien tms. tasaista sekoittuneisuutta.

Jyri Tynkkynen

"...heillä ei ole mitään poikkeavaa genomissa..."

Mihin tämä väite perustuu?

Aki Mönkkönen

No; onko mitään todellista poikkeavaa geeniä löydetty yhdeltäkään homolta? Ei tällaiset "mutu"-jutut riitä julistamaan homouden johtuvan geeneistä. Silloinhan pitää aukottomasti todistaa genomissa oleva poikkeama laajoin tieteellisesti toistettavissa olevin kokein.

Näin kristittynä ajatellen, kyseessä on vakava asia; onko Jumala Sanassaan puhunut palturia, kun sekä VT että UT kertovat homouden olevan syntiä. Syntihän tarkoittaa perimmältään Jumalan tahdon hylkäämistä. Toisisanoen, homous geeneissä viittaisi Jumalan luoneen synniksi väittämänsä käytösmallin.

Jyri Tynkkynen

Kirjoitukseni alussa sanotaan, että se perustuu uusiin tieteellisiin tutkimustuloksiin (tai itse asiassa tuoreeseen kirjaan, jossa kerrotaan niistä). Eli ei siinä mitään mutu-juttua ole.

Ymmärrän hyvin, että monilla uskovaisilla on vaikeuksia uskoa, että homoseksuaalisuus ei olekaan ihmisen oma valinta. Mutta mikä ihme saisi kenenkään valitsemaan homoseksuaalisuuden, kun tietää joutuvansa kaiken maailman akimönkkösten sylkykupiksi? Eihän siinä ole mitään järkeä.

Toimituksen poiminnat