Jyri Tynkkynen

Venäjä vaarallisen lähellä fasismia

  • Free Pussy Riot
    Free Pussy Riot

Ryhmä anarkistisia feministipunkkareita on saanut koko Venäjän kuohumaan. Ryhmän kolme jäsentä tuomittiin vasta kahdeksi vuodeksi linnaan, mikä ei Venäjällä tarkoita mitään mukavaa avovankilaa.

Tuomio on kova, sillä missä tahansa demokratiassa vastaavat provokatiiviset mielipiteenilmaisut ovat jokapäiväisiä - ainakin alakulttuureissa jos ei niinkään katedraaleissa. Sitä paitsi minun mielestäni ryhmä kritisoi Venäjän kirkkoa maallistumisesta ihan aiheesta eikä syyllistynyt siten perusteettomaan rienaukseen.

Venäjällä kuitenkin järjestettiin näytösoikeudenkäynti - aivan kuin Stalinin parhaimpina päivinä - naisten rankaisemiseksi ja kansan pelottelemiseksi.

Missään demokratiassa vastaavaa performanssia ei tuomittaisi mistään muusta kuin korkeintaan uskonrauhan rikkomisesta, mutta tuskin siitäkään tällaista lynkkausprosessia olisi lähtenyt käyntiin. Sakotkin olisivat todennäköisesti aiheuttaneet vastalauseita.

Joka tapauksessa Pussy Riot on saanut nyky-Venäjän taas näyttämään rumemmat kasvonsa. Edellisen kerran ne saatiin kokea Tsetsenian hirmutöiden aikaan.

Joku voisi jopa sanoa, että Venäjä on vaarallisen lähellä fasismia. Netin keskustelupalstalta ainakin löysin oheisen kuvan, jonka perusteella joku muukin ajattelee siten.

 

Jos sinua kiinnostaa lukea, mitä Pussy Riotin laulussa laulettiin, vieraile Wikipedian sivuilla ja katso laulun sanat ja muuta info Pussy Riotista.

 

Ainoa vähänkään Pussy Riot -kohua Suomessa muistuttava episodi oli taiteilija Teemu Mäen "kissantappovideo", jota mies tuskin saa fanaattisimmilta eläintensuojelijoilta koskaan täysin anteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Teemu Mäestä eivät eläintensuojelijat pauhaa vaan oikeistolaiset jotka tietävät videoerheen olevan vasemmistotaiteilijan akilleen kantapää. Antifeministinen uusoikeisto täällä Suomessa myös ylistää Putinia ja latelee törkeyksiä Pussy Riot-tytöistä.

Pekka Roivanen

Olet kai oikeassa, että lähinnä Pussy Riotia on Pussycat killing video.

Ihmettelen kiihkoja noista uskonnollisista "loukkauksista". En kuulu kirkkoon ja sallin mielestäni enemmän kuin useimmat muut.

On ok, että Harro Koskinen maalasi Sikamessiaan ja Halla-aho kirjoitti, että Muhammed oli pedofiili. Kumpikaan ei tehnyt sitä pyhätössä.

En oikein tiedä miten suhtautua vaikka sellaiseen, että perussuomalaiset pitäisivät esityksen kirkossa ja vaatisivat Kataisen eroa eurokriisin vuoksi.

Suhtautuminen ehkä riippuisi siitä miten he sen tekisivät.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Joidenkin varpailla on jo astuttu musta Mannerheimin filmille, vaikka se kuvattiin kaukana Afrikassa eikä Uspenskin Katedraalissa.

Joten sitä ahdasmielisyytä riittää täälläkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Uskonvapauden puolustaminen ei ole mitään fasismia.

Jyri Tynkkynen

Olet aivan oikeassa. Uskonvapaus on yksi perusihmisoikeus, ja sitä saa puolustaa, kunhan tuo vapaus säilyy kaikilla osapuolilla.

Eri asia on se, että eihän tässä ollut kysymys mistään uskonvapauden puolustamisesta vaan poliittisen opposition tukahduttamisesta. Pussy Riot ei ole Venäjän valtaapitävien silmissä uskonnon vastainen vaan hallituksen vastainen liike.

Pussy Riothan itse asiassa vaati esittämässä laulussaan Venäjän ortodoksikirkkoa pysymään uskollisena uskolleen - sen sijaan, että se toimii korruptoituneen ja harvainvaltaisen maallisen vallan aisankannattajana.

Valitettavasti 2010-luvun Venäjä muistuttaa huolestuttavan paljon 1920-luvun Italiaa, jossa fasistihallitus teki epäpyhän liiton katolisen kirkon kanssa --- tunnetuin seurauksin.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Porukka, jonka käsitys poliittisesta vaikuttamisesta on ryhmäseksi eläinmuseossa herättää minussa lähinnä kliinistä kiinnostusta.

Kari Perälä

Kovinpa tuo fasisitinen maa kiinnostaa. Ei meinaa hotellihuonetta saada ja niin kirotun kalliita kaikki. Kaikkiko Moskovaan on nyt menossa rahaa tuhlaamaan.
Onko Moskova maailman kallein kaupunki?
Osaavat venäläiset tuon markkinoinnin aika hyvin!
Vai ei venäläinen tuote kelpaa?
Pussy Riot taitaa olla arvokkaampi tavaramerkki jo kuin Ikea!

Johan Lom

Niistä tuomioiden ankaruudesta puhuttaessa täytyy muistaa, että Seppo Lehto sai myös kaksi vuotta (taisi olla enemmänkin) vankeutta nettiblogeistaan, joita ei ollut poistanut tarpeeksi ripeästi.

Samoin kuin Pussy Riotin kohdalla molemmissa tapauksissa on tietyltä kannalta katsottuna ymmärrettävää, että asiat on viety oikeuteen ja tuomio on tullut, mutta kyse on siis tuomion ankaruudesta suhteessa vaikkapa väkivallan tekoihin.

Jotta, osataan sitä Suomessakin tuomita.

Jyri Tynkkynen

En kyllä laittaisi Seppo Lehtoa samaan kategoriaan sananvapauden puolustajien kanssa. Lehto on oikeuden mukaan mm. vainonnut ja häirinnyt yksityistä ihmistä vuosikaupalla, eli kyllä siinä on kyse ihan oikeasta rikollisesta (ja ilmeisen häiriintyneestä ihmisestä).

Eräs kuvaus Lehdon toiminnasta löytyy Helsingin Sanomien uutisesta:
"Lehto kirjoitti tekstejään internetin blogspot.com-sivustolle. Niissä esitettiin halventavia väitteitä asianomistajien seksuaalisesta käyttäytymisestä, väitteitä näiden syyllistymisistä rikoksiin ja muita loukkaavia ilmauksia. Osa sivustoista on kirjoitettu, niin kuin asianomistaja olisi itse ne kirjoittanut. Osassa oli myös kehotuksia käyttää väkivaltaa näitä kohtaan. Lehto halvensi myös islamin uskoa ja esitti rasistisia aineistoa."

Johan Lom

Yhtä kaikki: Lehdon kohdalla kyse oli "vain" nettikirjoittelusta halventamisineen ja yllytyksineen, ja Pussy Riotin kohdalla kyse oli "vain" kirkossa suoritetusta performanssista halventamisineen ja yllytyksineen.

Jyri Tynkkynen

Johan Lom: "Yhtä kaikki..."

No ei tod. Nämä kaksi asiaa ovat hyvin kaukana toisistaan. Korruptoitunutta poliittista järjestelmää saa (ja pitää) arvostella provokatiivisillakin tavoilla.

Lehto puolestaan meni liian pitkälle vainoamiskampanjassaan, joka keskittyi ihmisten henkilökohtaisiin asioihin ja joka oli tyyliltään lähinnä häiriintynyttä henkistä terroria.

Ei sananvapauden nimissä saa tehdä mitä tahansa. Lehto oli ainakin oikeuden mukaan selvästi lain väärällä puolella.

Toimituksen poiminnat