Jyri Tynkkynen

Jyväskylän kirjastokahakan jälkimaininkeja

Kommentoin tässä Jyväskylän pääkirjastossa tapahtunutta ”kirjanjulkistuskahakkaa”, vaikka alun perin ajattelin olla koskematta tikullakaan siihen kökkökasaan. Nyt, kun pöly on jo laskeutunut, haluaisin kuitenkin tehdä muutaman huomion.

 

1) Valitettavan usein kahakkaa käsittelevissä kommenteissa vähäteltiin Jyväskylässä koettua väkivaltaa. Sen sijaan, että tuomittaisiin selkeäsanaisesti väkivallan käyttö, asia kuitattiin tyyliin ”no pojat nyt vähän innostu liikaa” tai syytettiin uhria tapahtuneesta.

Suomessa tuntuu olevan paikoin vallalla sellainen kulttuuri, jossa väkivalta hiljaa hyväksytään osaksi normaalia kanssakäymistä. Väkivaltaan ei välttämättä kannusteta suoraan, mutta rivien välissä annetaan ymmärtää, että turpiin veto on itse asiassa aika miehekästä.

Ehkä osa suomalaisista elää vielä jotain jälki-metsäläisvaihetta, jossa nyrkki heiluu ja puukko viuhuu aina siinä vaiheessa, kun sanat eivät enää riitä.

Jokaisella tulee kuitenkin oikeus elää ilman pelkoa väkivallasta riippumatta siitä, mitä joku porukka ajattelee esim. maahanmuuttajista, jostakin etnisestä ryhmästä, homoista tai poliittisista vastustajistaan.

 

2) Lienee aika laajasti hyväksytty se ajatus, että ääriainekset ovat usein syrjäytyneitä ja turhautuneita poikia ja nuoria miehiä, jotka kipuilevat omaa voimattomuuttaan touhuamalla kaiken maailman suomensisuissa ja -vastarintaliikkeissä.

Ilmeisesti nämä isänmaan toivottomat kuvittelevat, että poistamalla Suomesta ryhmän X kaikki muuttuu paremmaksi kuin taikaiskusta: rumat haisulit muuttuvat naisten himoitseviksi könsikkäiksi, koulua käymättömät revitään kadulta hyviin työpaikkoihin, sekunda muuttuu priimaksi, kesät pitenevät kuukaudella, oluen hinta laskee ja Suomi voittaa jääkiekon mömmömkisat kaksi kertaa vuodessa.

Valitettavasti tilanne on juuri päinvastainen. Ajautumalla yhä pidemmälle ääriliikkeiden toimintaan, niiden jäsenet sotkevat itsensä yhä syvemmälle syrjäytymisen suohon.

 

3) Toisaalta ei pidä myöskään syyllistyä siihen, että alkaisi demonisoida ääriliikkeiden kannattajia. Ihmisiä me olemme kaikki, ja syrjäytyminen on yhteiskunnallisen ongelman lisäksi myös suuri inhimillinen tragedia.

Syrjäytymisen ehkäisy on politiikassa hyvin yleinen puheenaihe, mutta valitettavan harvoin asialle tehdään mitään konkreettista ja raivostuttavan harvoin saadaan mitään todellista muutosta aikaan.

Nykymaailma on ajautunut taas niin pitkälle kylmään itsekkyystalouteen, että ei siinä pienen ihmisen hätä paljoa paina. Suomen tulisikin tehdä paljon enemmän sen eteen, että jokaisella suomalaisella on aito mahdollisuus tyydyttävään elämään.

 

JK. En malta olla puuttumatta tässä samalla tapaan, jolla Ilta=Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kommentoi Umayya Abu-Hannan rasismi-kirjoitusta. Appelsin nimittäin onnistui kvasi-kriittisessä kökköpäästössään ymmärtämään Abu-Hannan kirjoituksen totaalisen väärin.

Aidon kriittisen diskurssin sijaan hän tarjoili omahyväisesti ja kylmäkiskoisesti ”Suomessa ei ole rasismia, joten lopeta tuo valitus”-soppaansa. Se soppa ei kyllä herättänyt minun ruokahaluani vaan sai minut lähinnä voimaan pahoin.

Jos rasismi ei ole haitannut Appelsinin omaa elämää, sitä ei silloin ole olemassa? Tällä tasollako suomalainen rasismikeskustelu todella liikkuu?

Haloo!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Lauri Korhonen
Jyri Tynkkynen

Kannattaa yleensä käyttää useampia sanoja lauseessa, jos haluaa tulla ymmärretyksi.

JJ Haveri

Appelsin hyvinkin ansiokkaasti viittasi myös siihen, että kun Abu - Hanna muutti sinne Hollantiin pari vuotta sitten, hän ei rasismista pukahtanutkaan. Mutta nyt kun tuli kirjan julkaisun aika, niin johan löytyi rasismia joka nurkasta.

Saman muuten teki Jari Tervo julkaisessaan oman kirjansa.

Asiasta ei tietoakaan, mutta aivan loistavaa MARKKINOINTIA.

Joskus toivoisi medialtakin hiukkasen sitä kuuluisaa MEDIAKRITIIKKIÄ.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Ehkä kirjailijat eivät halua spoilata kirjan sisältöä ennen julkaisua kertomalla kokemuksistaan aiemmin avoimemmin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"Jos rasismi ei ole haitannut Appelsinin omaa elämää, sitä ei silloin ole olemassa?"

Joo, ja kääntäen, jos Abu on kohdannut rasismia niin Suomi on rasistinen.

Hölmöä. Olen samaa mieltä.

Jyri Tynkkynen

"Joo, ja kääntäen, jos Abu on kohdannut rasismia niin Suomi on rasistinen."

Ei, vaan "jos Abu-Hanna on kohdannut rasismia niin Suomessa on rasismia."

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

"alun perin ajattelin olla koskematta tikullakaan siihen kökkökasaan."

Olisit vaan pysynyt alkuperäisellä linjalla.

Mitä työnantajasi ajattelee työn ulkopuolisesta nettikirjoittelustasi?

Jyri Tynkkynen

"Mitä työnantajasi ajattelee työn ulkopuolisesta nettikirjoittelustasi?"

En tiedä eikä kiinnosta. Suomessa kun on ilmaisunvapaus. Vai mitä sinun työnantajasi ajattelee sinun työn ulkopuolisesta nettikirjoittelustasi?

Käyttäjän anttialfthan kuva
Antti Alfthan

"Mitä työnantajasi ajattelee työn ulkopuolisesta nettikirjoittelustasi?"

Korostettakoon Nahkamäellekin, että Jyri Tynkkynen ei ole Suojelupoliisin agentti. Tunnen miehen. Ei ole agentti. Jarmo Nahkamäki voi nukkua yönsä rauhassa.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Jyri,
Syrjääntymisteoria oli mielenkiintoinen, kun yhdistit se Jyväskylän tapahtumiin.

Onko tosiaan kysymys syrjääntyneiden operaatiosta ?

Tunnet ilmeisesti henkilöiden taustat.

Jyri Tynkkynen

Lukemieni tutkimusten mukaan ääriliikkeet saavat kannattajia nimenomaan niiltä ryhmiltä, jotka ajautuvat yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle ja kokevat tilanteen hyvin epäoikeudenmukaiseksi. Ääriliikehdintä on tavallaan heille ainoa mahdollinen tapa vaikuttaa asioihin, jotka he kokevat tärkeiksi.

En tunne Jyväskylässä toimineita henkilöitä, mutta lienee turvallista olettaa, että henkilö on syrjäytynyt yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta siinä vaiheessa, kun asioita pitää ajaa puukoilla ja rikkinäisillä pulloilla.

Jos haluat määritellä termin "syrjäytynyt" jollain sellaisella tavalla, että väkivalta on osa normaalia yhteiskunnallista vaikuttamista, niin minä en ainakaan allekirjoita sitä määritelmää.

Toimituksen poiminnat